Què és la Mediació?
La mediació és un mitjà de resolució de conflictes, alternatiu a la via judicial, que forma part dels MARC. En el procediment de mediació són les parts en controvèrsia les que pacten, decideixen i adopten els acords que posaran fi a les seves divergències, gràcies a la intervenció d’un tercer professional, imparcial i neutral anomenat mediador.
Quins serveis ofereix el despatx en matèria de mediació?
L’advocada del despatx forma part dels mediadors en exercici del país, a l’estar inscrita al Registre de Mediadors del Govern d’Andorra.
Per aquest motiu, i vista la seva passió per aquest mitjà de resolució de conflictes, l’advocada presta els seus serveis com a mediadora, a part dels serveis legals, d‘assessorament jurídic i d’assessorament sobre les diverses formes existents de resolució de conflictes duts a terme pel despatx.
Quina és la funció del mediador? Què fa un mediador?
El mediador és un professional que pels seus coneixements i la seva experiència s’encarrega de promoure la comunicació entre les parts, facilitant eines de comunicació interpersonal, eliminant els bloquejos comunicacionals, i ajudant-les a observar l’objecte de controvèrsia des de punts de vista diferents. Tot això, en el marc d’un procediment flexible i adaptat a les necessitats de les parts.
Què caracteritza la mediació?
- La voluntarietat del procediment: Les parts són lliures d’acollir-se, o no, al procediment de mediació i de desistir-ne en qualsevol moment. Igualment, les parts poden optar, en qualsevol moment, a cercar un nou mediador amb el qual seguir el procediment de mediació. El principi de voluntarietat també afecta el mediador, el qual ha de dur a terme el dit procediment de manera voluntària, podent-hi renunciar en qualsevol moment.
- La imparcialitat del mediador: El mediador no es pot posicionar a favor de cap de les parts en conflicte, ni pot afavorir-ne una en perjudici de l’altra.
- La neutralitat del mediador: el mediador no pot imposar ni decidir cap solució. Són les parts les que han de trobar i adoptar la solució que més els convingui a través d’una comunicació fluida i lliure d’obstacles.
- La confidencialitat i el secret professional: tota persona que intervé en un procediment de mediació, incloent-hi les parts i el mediador, té l’obligació de no revelar els fets, els documents, les situacions, els acords revocats o qualsevol altra informació que hagi conegut arran de la seva intervenció en aquest procediment. En cas de revelar-se, no podran tenir cap efecte en els procediments que puguin tenir lloc amb posterioritat.
De conformitat amb l’article 12 de la Llei 3/2018, del 22 de març, de mediació, les parts del procediment de mediació no poden sol·licitar la declaració ni l’interrogatori, en qualitat de pèrit o de testimoni, de la persona que va intervenir com a mediador, llevat dels casos previstos en el tercer apartat de l’article esmentat.
Igualment, i seguint l’article 7.6.b) del Decret de l’11 de desembre del 2019 d’aprovació del Reglament regulador de la formació continuada, de les normes deontològiques i dels honoraris de la mediació, les parts d’un procediment de mediació no poden utilitzar judicialment, l’una envers l’altra, tot allò que s’hagi parlat o escrit durant les sessions.
- La igualtat de les parts en el procediment: el mediador tracta les parts en conflicte en plena igualtat de condicions, tot garantint que tinguin les mateixes oportunitats d’intervenció (en temps, qualitat i quantitat) durant tot el procediment de mediació.
Quins són els avantatges de la mediació?
- Les parts en conflicte tenen el protagonisme: són elles les que conceben les possibles solucions i les que acaben decidint i adoptant els acords que més els convé.
- Els costos emocionals es redueixen.
- Permet mantenir les relacions interpersonals o inclús millorar-les.
- Contràriament a altres formes de resoldre conflictes, no hi ha una part que guanya en detriment d’una altra que perd, sinó que amb l’acord adoptat totes les parts hi surten guanyant.
- Els acords adoptats en mediació tenen un nivell de compliment més elevat: les parts l’han ideat en mèrits d’un diàleg fluid que els ha permès entendre els interessos de cada una i l’han adoptat en considerar que era la idònia per satisfer llurs necessitats de la millor manera possible.